بنا به گفته محمد ثابت اقلیدی، مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس، اخیرا دیوارنگاره و کف نگاره هایی به قدمت بیش از هزار و هفتصد سال (اوایل قرن سوم میلادی) در محوطه ی شهر گور فیروزآباد کشف شده است. این نقاشی ها با استفاده از رنگ دانه های معدنی بر بستری گچی (در ابعاد ۶۰ در ۹۰ سانتیمتر) کار شده است.
آنطور که در گزارش نوشته شده، این نقاشی ها مرد و زنی در کنار هم را نشان می دهد که هر دو به صورت تمام تنه از روبرو و با چهره ای نیمرخ هستند.
باید توجه داشت که از این نوع نقاشی ها یا سنگ نگاره ها (به ویژه طرح هایی از زنان) پس از کشف یا به حال خود رها شده اند و یا از پوشش موقتی و ضعیفی برخوردار شده اند که به مرور از شکل و شمایل افتاده اند.
یکی از مهم ترین سنگ نگاره هایی که تا قبل از انقلاب اسلامی سلامت و زیبا و پابرجا مانده بود نقشبرجستههای ایلامی «اشکف سلمان» شهر ایذه هستند که پس از انقلاب پوشش حفاظتی آن را (به بهانه ی گذاشتن پوششی بهتر) برداشتند و بلافاصله «به وسیله افرادی» بر آنها رنگ پاشیده شد. و سپس به حال خود رها شدند. در طی سال های اخیر نیز افرادی (که باید به آنها لباس شخصی های فرهنگی گفت) بر آنها خراش انداخته و با رنگ کلماتی زشت بر آنها نوشته اند. علاوه بر آن جلبک و کپک و بخش هایی از آن را کاملا ویران کرده و وزارت میراث فرهنگی حتی یک روپوش پلاستیکی هم بر آنها نینداخته تا از تخریب بیشترشان جلوگیری شود.
متاسفانه تا این دشمنی پایان ناپذیر حکومت اسلامی با سنگ نگاره ها و نقاشی های تاریخ باستانی ایران هست همیشه خطر تخریب آنها نیز وجود دارد.
امیدواریم این نقاشی ها(که حتی هیچ عکس هم از آنها در اختیار خبرنگاران قرار نگرفته) قبل از آن که مردمان بخش دیگری از آثار نیاکان هنرمند خود ببینند ویران نشوند.
2024 سپتامبر
بنیاد میراث پاسارگاد
این تنها عکسی ست که در رسانه ها از کشف نقاشی های باستانی وجود دارد. شاید به دلیل این که زنان در نقش ها حجاب اسلامی ندارند:
بنیاد میراث پاسارگاد