خانم الهه بقراط نویسنده، ژورنالیست، سردبیر روزنامه کیهان لندن، و سخنگوی پروژه ی ققنوس ایران ، جایزه نوروز بهترین شخصیت سال را در رشته ی علوم ارتباطات دریافت کرده اند، به خاطر:
ـ بهترین بهره برداری از توان ژورنالیسم آزاد خارج کشور، در جهت اداره ی نشریه ای سیاسی و خبری
ـ سردبیری هوشمندانه ی نشریه ای با بیش از هشتاد سال سابقه، با اصول و قواعد روزنامه نویسی امروز جهان
ـ توجه خاص به فرهنگ ، تاریخ، و هنر ایرانی در کنار مطالب سیاسی و خبری
ـ انتشار مرتب مطالبی در جهت آشنا کردن خواننده با مفاد اعلامیه حقوق بشر
آقای اسفندیار منفردزاده، موسیقیدان، آهنگساز، و سازنده موزیک متن فیلم، جایزه نوروز بهترین شخصیت سال در رشته هنر را دریافت کرده اند به خاطر:
ـ سال ها تلاش برای به دست آوردن جایگاهی متفاوت و یگانه درموسیقی مدرن ایران
ـ ابتکارهای بدیع در ساختن موسیقی متن فیلم، با معیارهای سینمای پیشرفته جهان
ـ انتخاب شعرهایی تفکر برانگیز و ساختن موسیقی آن ها
ـ باور به هویت ایرانی داشتن موسیقی، چه برای فیلم و چه برای ترانه، و پایبند بودن به آن
ـ نگاه روشن و انسانمدار به مسایل حقوق بشری، به ويژه در ارتباط با آزادی زنان و زندانیان سیاسی
ـ ساختن اولین موسیقی «روز کوروش»، بلافاصله پس از پیشنهاد «روز کوروش بزرگ» از سوی بنیاد میراث پاسارگاد
دکتر فرد هرینگتون، بیولوژیست، اکولوژیست، کارشناس محیط زیست، و متخصص پاکسازی مناطق آلوده به سلاح های شیمیایی، جایزه نوروز بهترین شخصیت سال، در رشته میراث طبیعی و محیط زیست را دریافت کرده اند به خاطر:
ـ نفش ارزنده ایشان در توسعه حفاظت از محیط زیست در ایران
ـ هفت سال تلاش در مناطق مختلف ایران برای شناخت بیشتر موقعیت طبیعی و زیست محیطی ایران در بین سال های 1348تا 1355
ـ تهیه اولین «گزارش ملی محیط زیست انسانی» و ارائه شده از سوی دولت وقت ایران به نخستین کنفرانس محیط زیست جهان ـ استکهلم 1972
ـ نگارش طرح و برنامه محیط زیست ایران، به عنوان برنامه راه برای تاسیس سازمان محیط زیست ایران.
ـ تلاش برای آشناسازی مردم محلی به حفظ محیط زیست و حیات وحش
ـ انتشار فیلم ها، مقالات و کتاب های علمی درباره محیط زیست، به زبان ساده، و در جهت آشناسازی روستاییان و جوامع بومی ایران با روشهای حفاظت محیطزیست.
دکتر ماشاالله آجودانی تاریخ شناس، تاریخ نگار، منتقد ادبی و موسس «کتابخانه مطالعات ایرانی» جایزه نوروز بهترین شخصیت سال، در رشته ی میراث فرهنگی و تاریخی را دریافت کرده اند به خاطر:
ـ یک عمر تلاش و روشنگری های شجاعانه در ارتباط با تاریخ و فرهنگ ایرانزمین
ـ توجه به شیوه ای از تاریخ نگاری مدرن، با تکیه بر اسناد معتبر و بدون جهت گیری های عقیدتی یا سیاسی.
ـ انتشار کتاب «مشروطه ی ایرانی»، به عنوان معتبرترین کتاب در ارتباط با تاریخ مشروطیت ایران.
ـ اهمیت دادن به ارزش های فرهنگی در ساختن جامعه ای مدرن برای ایران و ارائه نظریاتی با ارزش در نوشته ها و گفتارهای رسانه ای.
ـ مبتکر نقدی نوین و استثنایی بر یک اثر ادبی در تاریخ نقدنویسی ایران در کتاب « هدایت ، بوف کور و ناسیونالیسم»
ـ تاسیس به هنگام کتابخانه ای ایرانی و تلاش برای زنده نگاه داشتن مطالعات فرهنگ و تاریخ ایران در لندن، در دورانی که حکومت اسلامی مسلط بر ایران بیشتر بخش های ایرانشناسی دانشگاه های اروپا را عملا تبدیل به بخش اسلامی شناسی کرده است.
جایزه نوروز برای قدردانی به کسانی اعطا می شود که:
1ـ به طور داوطلبانه در راستای معرفی و نگاهبانی فرهنگ، ميراث فرهنگی و میراث طبيعی ايرانزمين کوشيده و، بي انتظار مزد و پاداشي، بخشی از وقت و امکانات خود را در خدمت آگاه کردن مردمان نسبت به اهميت نگاهبانی و نگاهداری اين ميراث گذاشته اند.
2ـ و يا با اينکه در نهادهای دولتی و وابسته به دولت کار می کنند، حاضر به همگامی با تخريب گران ميراث فرهنگی و طبيعی ايران نشده و هر جا که لازم بوده در حد امکان و توان شان مقابل اين ويران گری ها ايستاده اند.
بنياد ميراث پاسارگاد، و کميته زير نظر آن (کميته ی نجات پاسارگاد)، کوشش می کند تا، بر اساس اهداف و خواسته هاي گسترده ي خود، که شامل نگاهبانی، نگاهداری و نجات ميراث های فرهنگی و طبيعی، ملی و بشری ايرانزمين (اعم از فيزيکی يا غیرملموس)، از سويي و رويارويي صريح با تخريب های عمدی و غير عمدی موجود در ايران از سوي ديگر می شود، افراد برجسته ای را انتخاب کند. (این افراد در ماه های آخر هر سال از سوی همراهان بنیاد و یا کوشندگان میراث فرهنگی و طبیعی به ما معرفی شده و کارهایشان مورد بررسی چند تن از مشاورین بنیاد قرار می گیرد و در نهایت از میان آن ها چند تنی انتخاب می شوند).
دیپلم «جایزه نوروز» تقدیم می شود به حداکثر 3 شخصیت سال که تازه ترین کار، یا مجموع کارهایشان بازدهی روشن و مشخص در پیشبرد میراث فرهنگی یا طبیعی و یا میراث غیرملموس سرزمین مان داشته است، تحت عنوان:
1ـ بهترين شخصیت سال در ميراث فرهنگی
2ـ بهترین شخصيت سال در محیط زيست و میراث طبيعی.
3ـ بهترین شخصیت سال در میراث غیرملموس
و به:
ـ بهترین هنرمند سال (در رشته های مختلف) که تازه ترین کار، یا مجموع کارهایش در جهت پیشبرد فرهنگ و هنر ایران بوده باشد.
و به:
ـ بهترین نهاد مدنی، سازمان و يا فردی که در شهر یا منطقه ی خود با هدف آگاهی سازی، نگاهبانی و نجات ميراث های فرهنگی يا طبيعی ايران تلاش کرده است.
طبيعی است که این انتخاب ها هرگز به معناي ناديده گرفتن کوشش هاي ارزشمند ديگران نيست. ما فقط از ميان کسانی که، به طور مستقل، در زمينه هاي مربوط به نگاهبانی و نجات گنجينه هاي بشري، در طول يک سال گذشته و یا سال های قبل، و به گونه اي پيوسته و بيشتر از ديگران کوشا بوده اند اين انتخاب را انجام می دهيم.
لارم است در همين جا بهترين سپاس های خود را تقديم به شخصيت های فرهنگی، اجتماعی و روزنامه نگارانی کنيم که همواره از همراهی ها، پشتيبانی ها، و ياری های به موقع آنان در روزهای مهم و رويدادهای اساسی در ارتباط با ميراث فرهنگی و طبيعی ملی و بشری ايرانزمين برخورداربوده ايم
نيز به کارمندان، کارشناسان، و باستانشناسان زحمتکش و کوشنده ی سازمان ميراث فرهنگی و سازمان محيط زيست که با همه ی بدعملی های مديران اين سازمان ها، و با همه ی فشارها، سانسور ها، و آزارهايي که بر آن ها وجود دارد با همه ی توان شان برای نجات ميراث های فرهنگی و طبيعی ايران تلاش می کنند درود فرستاده و عميق ترين سپاس های خود تقديمشان می کنيم.
با مهر و احترام
شکوه ميرزادگی
مسئول امور اجرایی بنياد ميراث پاسارگاد