دانشجویی هنرمند و عاشق آثار تاریخی، برای من نوشته با این که از دانشجویان درس خوانی بوده که همیشه بهترین نمره ها را داشته، دو بار است که نتوانسته مدرک دانشگاهی خود را در رشته «مرمت آثار تاریخی» بگیرد زیرا در یکی از دروس که مربوط به «معارف اسلامی» ست کم آورده.
می دانستم که از چند سال پس از انقلاب افراد موظف اند برای ورود به دانشگاه امتحان «معارف اسلامی» بدهند اما نمی دانستم که برای فارغ التحصیل شدن در رشته مرمت هم باید از پس دروس معارف اسلامی برآیند. در واقع و به این ترتیب دانشجویان رشته مرمت آثار تاریخی ما فقط برای مرمت آثار شیعی تربیت می شوند و نه آثار تاریخی ایرانی.
و متوجه شدم که در برخی از دانشگاه ها دروس رشته مرمت آثار تاریخی در 146 واحد درسی و به ترتیب اهمیت این گونه است:
دروس معارف اسلامی/ دروس عمومی/ دروس پایه/ دروس اصلی/ دروس تخصصی/ دروس اختیاری
حالا بفرمایید «دروس معارف اسلامی» چه ربطی به میراث تاریخی و فرهنگی دارد؟ جز این که قرار است این مرمت کارهای آینده، مهم ترین کارشان مرمت امامزاده ها و مساجد باشد؟ آن هم نه از نظر فنی بلکه از نظر ارزشی.
البته در توضیح دانشکده های رشته مرمت می بینید که برای این جماعت تاریخ و فرهنگ ایران مساوی ست با تاریخ اسلام. می گویند«با توجه به این كه كشور ما دارای آثار فرهنگیهنری زیادی از دورههای مختلف تاریخی است؛ حفظ و صیانت از این میراث به جای مانده كه بیانگر هویت و شخصیت تاریخی و اسلامی ما است، به متخصصان هنرمندی نیاز دارد كه …»
روشن است که این جماعت می خواهند این غلط هدفمند خطرناک را در ذهن جوانان از کودکستان تا دانشگاه و در هر رشته ای جا بیندازند که تاریخ ما فقط متشکل از اسلام و ایران است (و نه حتی ایران و اسلام). درست ادامه همان هدفی که در جوهر «انقلاب اسلامی» واپسگرا و ایران بر باد ده وجود داشته است.
و اکنون که امید نابودی این حکومت بیش از همیشه وجود دارد آیا این وظیفه رسانه های با فرهنگ و آموزگاران و اساتید دلسوز ایران نیست که بیش از همیشه و به هر زبانی به کودکان و نوجوانان و جوانان یادآوری کنند که:
ما چیزی به نام آثار تاریخی اسلامی – ایرانی نداریم. ما «آثار تاریخی و فرهنگی هزاران ساله ی ایرانی» داریم که در آن از انواع آثار تاریخی مذهبی و غیر مذهبی وجود دارد و آثار مذهبی -تاریخی آن فقط اسلامی نیست بلکه از آثار میترائیسم گرفته تا زرتشتی و مسیحی و یهودی و بهايي و دیگر مذاهب می تواند در آن وجود داشته باشد.
و ما اگر به فرهنگ مان می بالیم از آنجاست که این فرهنگ بر پایه خرد و مهر استوار است؛ هیچ تبعیضی را نمی شناسد و در هر زمانه ای قابلیت به روز شدن و امروزی بودن را دارد.
شکوه میرزادگی
۱۱. ژانویه ۲۰۲۵
بنیاد میراث پاسارگاد