دکتر فرد هرینگتون
برنده جایزه نوروز بنیاد میراث پاسارگاد
به عنوان بهترین شخصیت سال 1400 – 2021
در رشته میراث طبیعی و محیط زیست
دکتر فرد هرینگتون، بیولوژیست، اکولوژیست، کارشناس محیط زیست، و متخصص پاکسازی مناطق آلوده به سلاح
های شیمیایی، جایزه نوروز بهترین شخصیت سال، در رشته میراث طبیعی و محیط زیست را دریافت کرده اند به
به خاطر:
ـ نفش ارزنده ایشان در توسعه حفاظت از محیط زیست در ایران
ـ هفت سال تلاش در مناطق مختلف ایران برای شناخت بیشتر موقعیت طبیعی و زیست محیطی ایران در بین سال های 1348تا 1355
ـ تهیه اولین «گزارش ملی محیط زیست انسانی» و ارائه شده از سوی دولت وقت ایران به نخستین کنفرانس محیط زیست جهان ـ استکهلم 1972
ـ نگارش طرح و برنامه محیط زیست ایران، به عنوان برنامه راه برای تاسیس سازمان محیط زیست ایران.
ـ تلاش برای آشناسازی مردم محلی به حفظ محیط زیست و حیات وحش
ـ انتشار فیلم ها، مقالات و کتاب های علمی درباره محیط زیست، به زبان ساده، و در جهت آشناسازی روستاییان و جوامع بومی ایران با روشهای حفاظت محیطزیست.
*****
در دوران شاهان پهلوی، یعنی در یک دوره ی پنجاه شصت ساله ی قبل از انقلاب افرادی مطلع و متخصص در حوزه های های مختلف علوم از جمله میراث فرهنگی، باستانشناسی یا میراث طبیعی و محیط زیست از کشورهای اروپایی یا آمریکایی به ایران می آمدند، تا جوان های ما را در رشته هایی که از جهان پیشرفته عقب مانده بودیم آموزش دهند. این افراد که به دعوت دولت به ایران می آمدند، توانستند در کوتاه مدت کارشناسانی تربیت کنند، که در رشته های مربوط به میراث فرهنگی و طبیعی آگاهی هایی همسان با اروپایی ها و آمریکایی داشته باشند.
یکی از افرادی که به دعوت دولت ، به ایران آمد، دکتر فرد هرینگتون، یک اکولوژیست و کارشناس محیط زیست بود. ایشان در سال 1348/1970 به ایران آمد و توانست نقش موثری درحفظ محیط زیست ایران داشته باشد. او همراه با اسکندر فیروز و منوچهر ریاحی و حمیدرضا پهلوی توانستند زمینهساز تشکیل سازمان حفاظت محیط زیست شوند.
این پیشگامی ایران در حفاظت محیط زیست از آن جهت جالب است که بدانیم در نیمه دهه هفتاد میلادی ایران در بالاترین سطح تشکیلات دولتی، یعنی نهاد نخست وزیری و بالاتر از سطح یک وزارتخانه، دارای سازمان مسئول برای حفاظت محیط زیست بوده است در حالی که اغلب کشورهایی اروپایی نیز در آن زمان چنین سازمانی برای محیط زیست در این سطح نداشته اند.
هرینگتون در مدت هفت سالی که در ایران اقامت داشت، کارهایی اساسی انجام داد، از جمله بررسی زیستبوم دریاچه ارومیه، مطالعه زیستگاههای پلنگ ایرانی و گورخر، سرکشی به جنگل های حرا در خلیج فارس، مطالعه زندگی کوچندگان بختیاری و قشقایی ها، تحقیق در پارک گلستان، مطالعه در کویر مرکزی.
او که خلبانی ورزیده هم بود، هفت سال ایران را از زمین و آسمان تماشا کرد، طبیعت آن را مورد بررسی قرار داد و کارهای مثبتی را برای ایران انجام داد که تا همین امروز نتایج اش را می توان دید.
در این مدت او عاشق ایران شد، به طوری که هنوز و پس از چهل و پنج سال که ایران را ترک گفته در هر گوشه ای از خانه اش نشانه ای از ایران هست. و در هر کلامش سخنی عاشقانه برای ایران و ایرانی.
و به همه ی این دلایل او اولین غیرایرانی (در حیات) است که جایزه بنیاد میراث پاسارگاد را دریافت می کند.
در مستند تلویزیونی جالبی که آقای سام خسرویفرد در باره ایشان ساخته است می توانید بخش هایی از این همه تلاش را ببنید.
آقای فرد هرینگتون بهترین شخصیت سال 1340 ـ 2021
گفته ها و نوشته هایی درباره فرد هرینگتون
برخی از عکس های آقای فرد هرینگتون
خبرها و مطالب مربوط به جایزه بنیاد میراث پاسارگاد به زبان انگلیسی
بنیاد میراث پاسارگاد