کعبه زرتشت هم چون آثار دیگر نقش رستم در خطر فرو ریختن است

به گفته علیرضا عسگری چاوردی، مدیر پایگاه تخت جمشید و نقش رستم،د، بیشتر ترک‌هایی که امروز روی بنای کعبه زرتشت دیده می‌شود، تا چند سال پیش نبودند. به گفته او، فشار آب و خاک پشت دیوار این ترک‌ها را ایجاد کرده است و اطمینان داریم که همه ترک‌ها جدیدند.از طرفی بخشی از خاک‌های پیرامون کعبه زرتشت هم حاصل کاوش‌های باستان‌شناسی نیست بلکه نتیجه تغییراتی از جمله فرونشست زمین است.

مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید پیش‌تر نیز گفته بود که در محدوده نقش رستم ۳۰۲ متر فروچاله و نیز فرونشست اتفاق افتاده و بحران در این منطقه جدی است.

بیش از دو دهه است که دوستداران میراث فرهنگی در داخل و خارج ایران فریاد می زنند که نقش رستم در خطر است اما گوش شنوایی نیست و تاره روز به روز هم از بودجه های میراث تاریخی و ملی ایرانیان می زنند و در عوض بودجه های امامزاده ها و مساجدشان ر بالا می برند..

عسگزر قطع بودجه اختصاصی تخت جمشید و نقش رستم آن‌هم در شرایطی که انواع مخاطرات از رشد گلسنگ‌ها گرفته تا فرونشست زمین این آثار را تهدید می‌کند، نشانه‌ای از برنامه هدفمند جمهوری اسلامی برای تخریب آثار باستانی و ملی است. این برنامه را اقدام‌هایی مانند حفر چاه‌های کشاورزی و معدن‌کاری در مجاورت آثار باستانی تکمیل می‌کنند.

ه «کعبه زرتشت» به دو دلیل واضح بیش از دیگر آثار باستانی دشت مرودشت در معرض خطر فروپاشی و تخریب در اثر فرونشست زمین قرار دارد؛ نخست اینکه کعبه زرتشت روی زمین جانمایی شده است و به‌طور طبیعی از فرونشست زمین بیشتر آسیب می‌بیند و دیگر اینکه در دولت‌های مختلف جمهوری اسلامی برای نجات‌ آثار تاریخی در معرض خطر اراده‌ای وجود ندارد

بنیاد میراث پاسارگاد

Read Previous

ایران میهنم -گروه پورونداد

Read Next

غازهای پیشانی سفید از رفتن به ایران منصرف شده اند، یا می روند و شکار می شوند