آرمین لنگرودی، شخصیت سال-2023-1402 در رشته میراث فرهنگی و تاریخی

آرمین لنگرودی
برنده جایزه نوروز بنیاد میراث پاسارگاد
به عنوان بهترین شخصیت سال 1402 (2023)

در رشته ی میراث فرهنگی و تاریخ

آقای آرمین لنگرودی نویسنده،  پژوهشگر و  تاریخدان جایزه نوروز بهترین شخصیت سال در رشته ی میراث فرهنگی  را دریافت کرده اند به خاطر

ـ سال ها پژوهش در تاریخ ادیان، به ويژه ادیانی که با تاریخ ایران بستگی داشته اند

 ـ نوشتن ده ها مقاله،  و انتشار چهار کتاب کم نظیر درارتباط با تاریخ و فرهنگ ایران و دیگر کشورها 

ـ نوشتن کتاب «چرا مسلمان شدیم»، اولین کتاب به زبان فارسی که  احادیث و «تاریخ اسلامی» را به چالش می کشد»

 ـ شجاعت برملا کردن واقعیات تاریخی مذاهب مختلف، به جای قصه ها و افسانه های فریبنده، در چارچوب تاریخ نویسی علمی

ـ کند و کاوی بدون تعصب و واقع گرایانه در تاریخ و فرهنگ ایران و یافتن و مطرح کردن نکاتی تازه و قابل بحث

ـ و انتشار کتاب کم نظیر«کیستی ما و چیستان دین های ایرانی» که پژوهشی ست مستند و دقیق درباره ریشه های تاریخی و فرهنگی ایرانیان  

 

آرمین لنگرودی یکی از درخشان ترین و جوانترین پژوهشگران ایرانشناسی نوین ایران است که دور از ایران، توانسته کمبود ِ نا گفته ها و نانوشته هایی را جبران کندکه پژوهشگران مقیم ایران زیر تیغ سانسور یک حکومت مذهبی از گفتن و نوشتن اش محروم بوده اند.

می دانیم که تاریخ شناسی علمی جهانی به دلیل دسترسی به یافته هایی تازه مرتب در حال گسترش و به روز شدن است. اما متاسفانه در چهل و چهار سال گذشته پژوهش های تاریخ شناسی و به ويژه باستانشناسی در ایران گرفتار سانسورهای مذهبی بوده است؛ تا جایی که حتی برخی از  یافته های جدید رد و یا وارونه جلوه داده شده اند.

نام آرمین لنگرودی با کتاب چگونه مسلمان شدیم، (2017 ـ 1395) بر سر زبان اهل کتاب افتاد. این کتاب پاسخی متفاوت بود بر دو پرسشی که پس از انقلاب بر زبان ایرانیان می گشت که: «آیا اسلام از جانب خدا بر ما نازل شده» و یا «آیا بلایی بود که عرب ها بر سرما آوردند».

تسلط لنگرودی بر تاریخ ادیان و به ويژه تاریخ مسیحیت، از یک سو و همکاری با «گروه اناره» از سویی دیگر کمک بزرگی بود که او بتواند به جای پاسخ به این دو پرسش «احادیث» و «تاریخ اسلامی» را که بیشتر تاریخ نگاران در نوشته های خود به آن استناد می کردند را به شکلی مستند وعلمی به چالش بکشد.

نوشته ها و گفته های آرمین لنگرودی نشان می دهد که او به ایران و تاریخ و فرهنگ ایران بسیار علاقمند است، اما این علاقه  تا کنون نتوانسته او را از اعتبار دادن به واقعیات تاریخی دور کند. لنگرودی همچون یک فیلسوف، خردمندانه به تاریخ نگاه می کند.  اهل زد و بندهای عاطفی و یا سیاستمدارانه در کار تاریخ نگاری نیست و نظریه های  او در مورد رویدادهای تاریخی به طور وسواس گونه ای صرفا بر اساس واقعیت های علمی و اسناد قابل اتکا می باشند.

لنگرودی از معدود تاریخ نگاران ایرانی ست که از اتاق های دربسته و تاریک  تاریخنگاری سنتی بیرون آمده وبا روشی کاملا علمی و عقلایی، مخاطب خود را در فضایی روشن به تماشای صفحات دیده نشده ی تاریخ می برد. و چنین است که او  با این که بیشتر سال های عمرش را دور از وطن گذرانده، زبانی ساده و تمیز و قابل فهم دارد، زبانی که اهل گیج کردن و دنبال فرهنگ لغت گشتن خواننده اش نیست.

لنگرودی نمونه یک پژوهشگر و تاریخندان قرن بیست ویکمی ست، پژوهشگری که در پیشگفتار تازه ترین کتابش «کیستی ما وچیستان دین های ایرانی» می نویسد: «یک پژوهشکده، جایی نیست که ما با .نظریات از پیش تعیین شده و جزمی اجازه ورود به آن را داشته باشیم، بلکه مکانی است که ما پس از بررسی داده های موجود، به درست ترین نتیجه و یا حتا چند نتیجه ممکن دست یابیم.»

زندگینامه کوتاه آرمین لنگرودی

آرمین لنگرودی متولد سال 1341 تهران است. ریشه خانوادگی او به لنگرود، در سواحل دریای شمالی ایران می رسد

آرمین دوران دبستان و دبیرستان را در تهران و دانشگاه را در رشته های انفورماتیک و مدیریت در اروپا گذراند. اما رشته ای که او به طور مداوم با آن مشغول بوده فلسفه و تاریخ ادیان می باشد

آغاز زندگی اجتماعی آرمین لنگرودی به تهران و آغاز انقلاب سال  1357 بازمی‌گردد. او در آنزمان همانند بخشی از نو جوانان همسال خود، در مخالفت با برآمدن حکومت دینی، تحت تأثیر فعالیت های مارکسیستی قرار گرفت، ولی خیلی زود خود را از آن فعالیت ها کنار کشید و به پژوهش در پیرامون فلسفه و تاریخ این ایدئولوژی پرداخت. زمینهٔ پژوهشی او بطور ویژه پیرامون اتمسفر اقتصادی، فرهنگی و سیاسی ای بود، که از بستر آنها باورهای دینی انسان بوجود آمده اند و همچنین پیوند تاریخی و محتوایی این باورها با یکدیگر.

زندگی در اروپا، پژوهش های مداوم او، و پیوند و ارتباط او با برخی از پژوهشگران گروه «اناره» (انستیتوی پژوهشی پیرامون تاریخ آغازین اسلام و قران) از دانشگاه زارلند آلمان، از او انسانی عمیقا دموکرات ساخته است.

آثار او نشان می دهد که برای او “تاریخ” تنها اتفاق متوالی رویدادها و یا بنابر خواستهٔ یک انسان و یا یک خدا نبوده، بلکه پدیده‌ای برخاسته از شرایط زیستی و اجتماعی انسانها است، که به برآیند فکری آن یک مقبولیت منطقی می‌دهد.

آرمین در حال حاضر در اروپا  کار  و زندگی می کند و همزمان و همچنان به کار پژوهش در زمینه ادیان،با مرکزیت مسیح شناسی و اسلام آغازین مشغول است. او هم‌اکنون در حال نگارش نوشته‌ای در بارهٔ مفهوم ” زمان”، در ادیان باستانی شرقی، فلسفهٔ یونانی و دانش فیزیک و فلسفه مدرن می‌باشد.

مقالات  آرمین لنگرودی

– مطالب فکاهی ـ انتقادی که با نام مستعار «مهندس» و در سال های آغازین 2000 در سایت «ایرانین دات.کام» (با مدیریت جهانشاه جاوید)

– ده ها مقاله و نوشته هایی فرهنگی و اجتماعی در نشریات مختلف خارج کشور

– نوشته های پژوهشی و سیاسی در  سایت «آکادمیای»

ـ ترجمه برای فصلنامه دو زبانه Papperlapapp که چهار بار در سال و برای کودکان به زبان آلمانی و 11 زبان زنده دنیا از جمله فارسی منتشر می شود.

کتاب های آرمین لنگرودی

چگونه مسلمان شدیم (پژوهشی مستند در تاریخ پیدایش و گسترش اسلام) 2017 ـ 316 صفحه ـ انتشارات فروغ (کلن ـ آلمان)

ارتداد در مسیحیت آغازین و نقش آن در پیدایش و گسترش اسلام»، 2019 – 154 صفحه ـ انتشارات فروغ (کلن ـ آلمان)

و انسان خدا را همسان خود آفرید ـ 2022 ـ 435 صفحه ـ انتشارات فروغ (کلن ـ آلمان)

کیستی ما و چیستان ادیان ایرانی ـ 2023 ـ 435 صفحه، انتشارات فروغ (کلن ـ آلمان)

English Bio

Armin Langroudi was born in 1962 (1341 on the Iranian calendar) in Tehran. His family’s roots go back to the city of Langarud. Langarud, is a city and capital of Langarud County, in Gilan Province in Iran.

After completing high school in Tehran, he left Iran for Europe and studied computer science and management. However, he has been continuously engaged in fields of philosophy and history of religions

The beginning of Armin Langroudi’s political life goes back to the beginning of the 1979 (1357 on the Iranian calendar) revolution. Like some of his peers, he was influenced by Marxist ideology at the time and in opposition to the rise of the theocracy, but soon separated himself from that way of thinking and independently researched the philosophy and history of this ideology. Langroudi has a close relationship with some researchers at the “Anara” group (research institute on the early history of Islam and the Qur’an) from the University of Saarland, Germany and his scientific and political articles and works have been published both in German and Persian.

Apart from dozens of historical-political articles and writings, Langroudi has published four books in Persian about the origins and nature of religions. Langroudi is also the Persian translator of Papperlapapp’s bilingual quarterly. It has been published in German and in 11 other languages including Farsi. This quarterly magazine for kindergarten and primary school children is published four times a year.

Armin Langroudi’s books in the order of their publication are:

“How did we become Muslims?” about the origin of Islam in Iran, 316 pages, Forough Publications in Cologne

“Apostasy in early Christianity and its role in the emergence and spread of Islam”, 154 pages, Forough Publications in Cologne, Germany.

“And God created man in his own likeness”, 435 pages, Forough Publications in Cologne, Germany.

“Who are we and what are the Iranian religions”, 435 pages, Forough Publications in Cologne, Germany.

Langroudi is currently writing an essay on the concept of “time” in ancient Eastern religions, Greek philosophy, and modern physics and philosophy.

صفحه اصلی برندگان جایزه نوروز بنیاد میراث پاسارگاد

بخش ويژه آرمین لنگرودی

برخی گفته ها و نوشته های آرمین لنگرودی

برخی گفتگوها، گفته ها و نوشته هایی درباره آرمین لنگرودی

برخی از عکس های آرمین لنگرودی

مطالب مربوط به جایزه نوروز بنیاد میراث پاسارگاد به زبان انگلیسی 

بنیاد میراث پاسارگاد

Read Previous

برای مَهسا دخترِ جاودانهٔ ایران ـ م. سحر

Read Next

محمد جلالی چیمه ـ م. سحر شخصیت سال 1402 در رشته ادبیات و هنر