آقای اسفندیار منفردزاده
برنده جایزه نوروز بنیاد میراث پاسارگاد
به عنوان بهترین شخصیت سال 2021 ـ 1400
در رشته ی هنر
شد.اسفندیار منفردزاده در سال1319/ 1941 میلادی در تهران ـ ایران متولد
از کودکی به فراگیری سازهای مختلف مشغول شد و از سیزده سالگی، در برنامههای هنری مدرسه، تمبک، آکاردئون و سنتور می نواخت. پانزده سالش بود که در برنامه کودکان صبح رادیو سراسری ایران همراه با گروهی به نوازندگی پرداخت. از شانزده سالگی در کافه ها و تئاترهای تهران مشغول به کار شد.
منفردزاده نوزده ساله بود که ساختن آهنگ را، با ساختن آهنگی برای ارکستر جوانان رادیو ایران، شروع کرد و در فاصله سه سال بیش از ده آهنگ ساخت. اما یکی از علاقه های او از همان هنگام ساختن موسیقی متن فیلم بود و برای سفارش گرفتن موسیقی فیلم مرتب به استودیوهای فیلمسازی وقت سر می زد.
در سال /1345 1967در رشته موسیقی به دانشکده «هنرهای زیبا» رفت ولی پس از حدود دو سال و نیم، تحصیل در این دانشکده را نیمه تمام رها کرد.
درمراسم افتتاحیه همین دانشکده بود که تنظیم موسیقی و رهبری «ارکستر بزرگ دانشجویان دانشگاه تهران» (شصت نوازنده و پنجاه همخوان) را برای اپرای «فتح بابل» (ساخته رضا ناروند) را برعهده داشت. این اپرا در حضور پادشاه و ملکه ایران برگزار شد
از سال 1347 /1969به بعد بود که از استودیوهای مختلف به او سفارش ضبط ترانه های متن فیلم، تنظیم ترانه های لب خوانی شده، ساخت ملودی و اجرای ترانه های مختلف داده شد.
ساخت، و تنظیم موسیقی کامل متن فیلمی به نام «قیصر» نام او را بر سر زبان ها انداخت.
در سال 1349//1971 جایزه بهترین موسیقی متن را برای آن دریافت کرد و یک سال بعد برای ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم دیگری به نام «رضا موتوری» دوباره جایزه بهترین موسیقی متن سپاس را دریافت کرد. در این فیلم برای اولین بار از «ترانه» برای موسیقی متن فیلم استفاده کرد.
او تا وقتی در ایران بود برای بیش از صد ترانه آهنگ ساخت و برای ده ها فیلم موسیقی متن نوشت
منفرد زاده، یک سال پس از انقلاب اسلامی، می 1379، ایران را به قصد آمریکا ترک گفت. و از آن تاریخ تا کنون به ایران نرفته است. در این مدت او حدود 20 آهنگ برای ترانه و متن فیلم ساخته است.
زندگی نامه کامل منفرد زاده
1319
متولد بیست و چهارم اسفند، در یکی از محلههای قدیمی تهران؛ خیابان ری، کوچهی «دردار»؛ کودکی و نوجوانی را با بچهمحلههایش مسعود کیمیایی، حسین حسینزاده، فرامرز قریبیان، اکبر معززی، احمد اکبری و بعدها ارسلان ساسانی و احمدرضا احمدی گذراند.
· 1332
نوازندگی تمبک، آکاردئون و سنتور در برنامههای هنری مدرسه
· 1334
نوازندگی در برنامهی «صبحی مهتدی» (برنامهی ویژهی کودکان) به همراه جمال وفایی (صدا)، بهمن سراجیان (تمبک)، مصطفا نیکوکار (سنتور) و پرویز خواجه عمید (جهانپناه) (ویلن)
· 1335
نوازندگی درامز (جاز)، تمپو، ویلن و عود در تئاترها و کافههای لالهزار و در ادامه «رادیو نیروی هوایی» به مدت دو سال در کنار منوچهر گودرزی و ابراهیم سلمکی برای خوانندگانی چون علی نظری، مریم روحپرور، قاسم جبلی، منوچهر شفیعی، روشن، امانالله تاجیک، فخارپور، رضا مهدیه، احمد سلطانپور، آفت، شهپر، نرگس و مهندس جَفرودی و عاشورپور
· 1337
ساخت ملودی و نوازندگی چهار ترانهی «توت فروش»، «انگوری»، «گل وحشی» و «ورپریده» در فضای موسوم به «کوچهبازاری» برای صدای عباس منتجم شیرازی و روشن
نوازندگی «کنترباس» در «ارکستر جوانان رادیو ایران» (با معرفی شاهرخ نادری به مسئولین «رادیو ایران»)؛ در فاصلهای کوتاه، به نتنویسی ملودیهای ساخته شده توسط رضا ناروند و پرویز اتابکی و سپس تجربهی تنظیم «منوفون» (یکصدایی) و سازآرایی آنها برای اجرا توسط این ارکستر پرداخت.
1338
ادامهی نوازندگی در «رادیو نیروی هوایی» با نام مستعار به دلیل ممنوعیت نوازندگان «رادیو ایران» در همکاری با «رادیو نیروی هوایی»
· 1339
ساخت و تنظیم موسیقی برای ترانه در «ارکستر جوانان رادیو ایران» تا سال ۱۳۴۲. از این دوره ترانههای «چنگ» با صدای ترانه، «دختر دریا»، «خندهیِ می»، «نازآفرین»، «سپیدهدم»، «خطا مکن» و «داد دل» با صدای ایرج، «با من بگو» و «خوشخبر» باصدای ناصر مسعودی و «زرگرزمانه» با صدای روانبخش به یادگار ماندهاند.
· 1340
حضور مداوم به همراه مسعود کیمیایی و فرامرز قریبیان در استودیوهای فیلمسازی و تلاش برای ورود به سینمای ایران، هر کدام از جایگاه مورد علاقهشان؛ قریبیان به عشق بازیگری، کیمیایی به عشق فیلمسازی و منفردزاده به عشق ساختن موسیقی متن فیلم و حضور در تنها عرصهای که سینمای ایران در آن زمان، جایگاه مقبولی برای آن قائل نبود و لزومی هم برای انجام آن نمیدید. این رفت و آمدها به استودیوهای فیلمسازی تا حدود سال ۱۳۴۷ ادامه داشت.
· 1343
نوازندگی ویلن و کنترباس با روانبخش و عود با ناصر مسعودی در تئاترها و کابارههای لالهزار
ساخت و تنظیم موسیقی چند ترانهی انگشتشمار که از بین آنها ترانههای «نفرین» و «دست تقدیر» با صدای روانبخش به یادگار ماندهاند.
1345
تحصیل در رشتهی موسیقی در نخستین سال شکلگیری این رشته در دانشکدهی «هنرهای زیبا» دانشگاه تهران (بعد از قبولی در سه ردهی آزمون ورودی). پس از حدود دو سال و نیم، تحصیل در این دانشکده را نیمهتمام رها کرد.
حضور در جمع تازه پاگرفتهی استودیو «طنین» (از راه آشنایی قبلیاش با پرویز اتابکی در ارکستر جوانان)؛ با حضور این دو و بابک افشار و تورج نگهبان و چندی بعد، شهیار قنبری، واروژان، منوچهر چشمآذر و آندرانیک، رفتهرفته این استودیو به مرکزی غیردولتی برای اهالی ترانه بدل شد.
در سالهای حضور در این مرکز، در کنار بابک افشار و پرویز اتابکی موسیقی چندین ترانه را برای لبخوانی شدن در فیلمهای سینمای ایران ساخت که نمونههای متعددی از آنها روی فیلمهای دههی چهل سینمای ایران به یادگار مانده است؛ اما از آنجا که این جمع به این سطح از آهنگسازی -که به سفارش تهیهکننده و یا کارگردان فیلمها انجام میشد-صرفاً با دیدی کارورزانه به هنر آهنگسازی، برای گذران زندگی نگاه میکردند، به ثبت نامشان در عنوانبندی فیلمها نیز اصراری نداشتند. در بیشتر موارد نام «بابک» (همان بابک افشار) در عنوانبندی این فیلمها ثبت شده است. در این دوره موسیقی ترانههای «غروب آرزوها» (کلام و صدا: علی نظری) و «راز آفرینش» (کلام: تورج نگهبان، صدا: علی نظری) را ساخت.
تنظیم موسیقی و رهبری «ارکستر بزرگ دانشجویان دانشگاه تهران» (شصت نوازنده و پنجاه همخوان) در اجرای اپرای «فتح بابل» (ساختهی رضا ناروند) در برنامههای افتتاحیهی سالهای تحصیلی (۱۳۴۶-۱۳۴۵) و (۱۳۴۷-۱۳۴۶) که در تالار «فردوسی» دانشگاه تهران، با حضور پادشاه و ملکه برگزار میشد.
1347
ساخت و تنظیم موسیقی ترانههای «رقص آرزوها» و «تمنا» (کلام: بامداد جویباری، صدا: رامش) برای لبخوانی نیلوفر در فیلم «هنگامه» (کارگردان: ساموئل خاچیکیان)
تداوم علاقمندی به ساختن موسیقی متن برای فیلمهای ایرانی، فرصتیابی ساخت و تنظیم دو نمونه موسیقی برای فیلم «نعرهی طوفان» و بخشهایی کوتاه از فیلم «جهنم سفید» (کارگردان هر دو فیلم: ساموئل خاچیکیان) که راهی به امکان ساخت موسیقی فیلم برای سینمای ایران گشود.
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم «بیگانه بیا» (کارگردان: مسعود کیمیایی)، بدون هیچ دستمزدی، تنها به عشق ساخت موسیقی برای فیلمهای ایرانی.
ساخت و تنظیم موسیقی ترانهی «دختر شب» (کلام: پرویز افشارپور، صدا: سوسن پاکنشان) برای فصل مهمانی فیلم «بیگانه بیا».
ساخت و تنظیم موسیقی سه ترانهی «هوار هوار»، «آقا مجنون» و «آرایشگر چینی» روی کلامپردازیهایی از علی حاتمی، برای فیلم موزیکال «حسنکچل» (کارگردان: علی حاتمی)
سفارشگیری از استودیو «مولنرُژ» برای ضبط ترانههای متن فیلم فرانسوی «یک مرد، یک زن» (کارگردان: کلودللوش) به نحوی که از نظر زمانی کاملا هماندازه با نسخهی اصلی باشند تا بتوانند از آنها روی نسخهی دوبله شدهی فیلم استفاده کنند. (این ترانهها با استفاده از کلام فارسیشدهی ترانههای اصلی به سلیقهی اسماعیل نوری علا و صدای فرشید رهنما و آلیس الوندی ضبط شد.)
· 1348
ساخت و تنظیم موسیقی ترانههای لبخوانی شده در فیلم «دور دنیا با جیب خالی» (کارگردان: خسرو پرویزی) (کلام؛ تورج نگهبان، صدا: منوچهر اسماعیلی و عهدیه)
ساخت ملودی و اجرای ترانهی «کلا مخملی رُ باش» (کلاه مخملی) (کلام: تورج نگهبان، صدا: سوسن) برای لبخوانی شهرزاد در فیلم «قیصر»
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم «قیصر» (مسعود کیمیایی)
فراهم شدن امکان ادامه تحصیل در رشتهی موسیقی در دانشگاههای اروپا به یاری دکتر رضا ناروند و سفر به آلمان (مونیخ و برلین)؛
آشنایی با کنفدراسیون دانشجویان و محصلین ایرانی در مونیخ و تأثیرپذیری از فضای سیاسی آن دوران.
1349
بازگشت به ایران به دنبال دریافت نامهای رفیقانه از مسعود کیمیایی در اردیبهشت ماه.
کسب جایزهی بهترین موسیقی متن برای فیلم «قیصر» از دومین دورهی جشنواره «سپاس»
ساخت ملودی و اجرای دو ترانهی «گل گفتی» و «دوسَم داری، دوسِت دارم» (کلام: شهیار قنبری، صدا: عهدیه)، برای لبخوانی فروزان در فیلم «رقاصه» (کارگردان: شاپور قریب).
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم «رقاصه» (کارگردان: شاپور قریب)
ساخت و تنظیم موسیقی ترانهی «دیگه اشکم واسه من ناز میکنه» (کلام: شهیار قنبری، صدا: گوگوش)
تنظیم ملودی بابک افشار برای اجرای ترانهی «اگه بمونی، اگه نمونی» (شعر: شهیار قنبری، صدا: گوگوش)
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم «رضا موتوری» (کارگردان: مسعود کیمیایی)؛ در این فیلم برای اولین بار از «ترانه» برای موسیقی متن فیلم استفاده کرد. (ترانهی «مرد تنها»: شعر: شهیار قنبری، صدا: فرهاد)
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم «پنجره» (کارگردان: جلال مقدم)؛ به کارگیری «ترانه» برای موسیقی متن این فیلم (شعر: شهیار قنبری، صدا: عماد رام)
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم «طوقی» (کارگردان: علی حاتمی)
همکاری با «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان» در زمینهی آهنگسازی، از اوایل زمستان
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم «خداحافظ رفیق» (کارگردان: امیر نادری)؛ به کارگیری ترانهی «جمعه» برای موسیقی متن این فیلم (شعر: شهیار قنبری، صدا: فرهاد)
1350
کسب جایزهی بهترین موسیقی متن برای فیلم «رضاموتوری» از سومین دورهی جشنواره «سپاس»
به کارگیری موسیقی متن فیلم «رضا موتوری» برای روایت شنیداری داستان «ماهی سیاه کوچولو»، نوشتهی صمد بهرنگی در «کانون پرورش فکری کانون کودکان و نوجوانان»
اسفندیار منفردزاده: «به باور من بیقراری «ماهی سیاه کوچولو» در دیدن و کشف جهان دیگر و گریز از محیط تنگ اطرافش، همسو و همجنس با بیقراری «رضا موتوری» بود. از این روی با انتخاب موسیقی متن این فیلم، برای موسیقی متن روایت شنیداری این قصه، جدا از بیان همسرنوشتی این دو، به موسیقی خودم هم بُعد تازهای بخشیدم.»
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم «داشآکل» (کارگردان: مسعود کیمیایی)
ساخت ملودی و اجرای ترانهی «تیروم تیروم» (ترانهی «تیرومتیروم» ترانهی محلی نیست؛ گزینش کلام و ساخت و پرداخت نغمهی این ترانه، به شیوهای انجام شده تا جلوهی ترانهای محلی، همرنگ با فضای «میخانه» را داشته باشد) و اجرای ترانهی محلی «دختر شیرازی» با صدای جمال وفائی برای لبخوانی در میخانهی فیلم «داشآکل» (ترانهی «دختر شیرازی» ترانهای محلی ست که توسط منفردزاده برای فضای میخانه بازاجرا شده است.)
طراحی جلد صفحهی گرام ۴۵ دور موسیقی متن فیلم «داشآکل» و پیشکش آن به «دانشجویان دانشگاههای ایران».
ایدهی اولیهی منفردزاده ثبت عبارت «پیشکش به دانشجویان دانشگاهها» روی صفحهی گرام بود که با اصرار «ساواک» عبارت «ایران» به انتهای آن اضافه شد.
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم کوتاه «عمو سیبلو» (کارگردان: بهرام بیضایی) برای «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان»
ساخت و تنظیم موسیقی متن روایت شنیداری داستان «بزی که گم شد» نوشتهی نادر ابراهیمی، برای «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان»
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم کوتاه «رهایی» (کارگردان: ناصر تقوایی) برای «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان»
تنظیم دوبارهی ترانهی «جمعه» برای صدای گوگوش؛ تا پشتوانهای برای فراگیر کردن این ترانه باشد؛ که با موفقیت اجرای اولیهی این ترانه با صدای فرهاد، انتشار اجرای گوگوش را تا سال 135۱ متوقف کرد.
طراحی جلد صفحهی گرام ۴۵ دور موسیقی متن فیلم «خداحافظ رفیق»؛
سه مؤسسهی بزرگ و با تجربهی نشر موسیقی، ترانهی «جمعه» را ناموفق ارزیابی کردند و خرید و انتشار آن را نپذیرفتند تا ناگزیر امتیاز انتشار آن را به یک دکان صفحهفروشی واگذار نماید.
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم کوتاه «قصهی درخت هلو» (کارگردان: حسن تهرانی) برای «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان»
ساخت و تنظیم موسیقی ترانهی «بین ماهر چی بوده تموم شده» (شعر: شهیار قنبری، صدا: گوگوش)
راهاندازی مرکز آموزش فیلمسازیِ «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان» (بر اساس آموزههای کتابی آموزشی، ترجمهی ارسلان ساسانی و با همکاری فرهاد شیبانی) و مدیریت این مرکز تا زمان حضور در این سازمان (اواخر سال ۱۳۵۵).
1351
ساخت و تنظیم موسیقی متن نقاشی متحرک (انیمیشن) «گلباران» (کارگردان: علیاکبر صادقی) برای «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان» (با به کارگیری یک قطعه از موسیقی متن فیلم «نعرهی طوفان»)
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم «خواستگار» (کارگردان: علی حاتمی)
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم کوتاه «پری» (کارگردان: زکریا هاشمی) برای «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان»
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم «بلوچ» (کارگردان: مسعود کیمیایی)
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم کوتاه «حوزهی استحفاظی» (کارگردان: آراپیک باغداساریان) برای «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان»
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم «تپلی» (کارگردان: رضا میرلوحی) و طراحی جلد صفحهی گرام ۴۵ دور آن
ساخت و تنظیم موسیقی متن آلبوم «صدای شاعر» (شعر و صدای احمد شاملو) برای «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان»
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم «تنگنا» (کارگردان: امیر نادری)، به کارگیری ترانه برای موسیقی متن این فیلم (شعر: فرهاد شیبانی، صدا: فریدون فروغی) و طراحی جلد صفحهی گرام ۴۵ دور آن
ساخت و تنظیم موسیقی ترانهی «نماز» (شعر: شهیار قنبری)، ضبط جداگانهی آن با دو تنظیم متفاوت، با صدای رامش و فریدون فروغی و طراحی جلد صفحهی گرام ۴۵ دور آنها
اهدای رایگان ترانهی «نماز» به زکریا هاشمی و ایرج صادقپور برای استفاده در عنوانبندی فیلم «زن باکره» (کارگردان: زکریا هاشمی)
1352
ساخت و تنظیم موسیقی ترانهی «شبانه (کوچهها باریکن …» (شعر: احمد شاملو، صدا: فرهاد) و طراحی جلد صفحهی گرام ۴۵ دور آن
ساخت و تنظیم موسیقی برای شعر «شبانه (یه شب مهتاب)» احمد شاملو که ضبط آن تا شهریور ۱۳۵۷ ممکن نشد. (در شهریور ۱۳۵۷ تنظیم و با صدای فرهاد ضبط شد.)
ساخت و تنظیم موسیقی برای شعر «مرگ نازلی» احمد شاملو که ضبط آن تا سال ۱۳۹۶ ممکن نشد. (در سال ۱۳۹۶ تنظیم و با صدای امیر بقراطی ضبط شد.)
ساخت و تنظیم موسیقی ترانههای «قصهی لبهای یخبسته» (شعر: شهیار قنبری، صدا: رامش) و «تو بارونی، تو آفتابی» (شعر: مینا اسدی، صدا: رامش) و طراحی جلد صفحهی گرام ۴۵ دور آنها.
ساخت و تنظیم موسیقی متن نقاشی متحرک (انیمیشن) «یک نقطهی سبز» (کارگردان: مرتضی ممیز) برای «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان»
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم «خاک» (کارگردان: مسعود کیمیایی)
کارگردانی و تدوین فیلم کوتاه «هرگز» برای «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان»
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم «نفرین» (کارگردان: ناصر تقوایی)
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم کوتاه «دروازه» (کارگردان: یان اونک) برای «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان» و بازیگری در این فیلم به نقش معلم موسیقی کودکان.
بازداشت توسط «ساواک» در شهریورماه ۱۳۵۲ به اتهام نادرست مشارکت در پروندهی «خسرو گلسرخی» و حبس به مدت نه ماه در زندان «اوین»
1353
آزادی از زندان «اوین» در خردادماه ۱۳۵۳
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم «گوزنها» (کارگردان: مسعود کیمیایی)؛ به کارگیری ترانهی «گنجیشگک اشیمشی» برای موسیقی متن این فیلم (کلام: برگرفته از مَتَل قدیمی، صدا: پری زنگنه)
ساخت و تنظیم موسیقی متن نقاشی متحرک (انیمیشن) «رخ» (کارگردان: علیاکبر صادقی) برای «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان»
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم کوتاه «حسنی» (کارگردان: شاپور قریب) برای «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان»
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم «هفتتیرهای چوبی» و تدوین این فیلم (کارگردان: شاپور قریب) برای «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان»
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم کوتاه «گردش دریک روز خوش آفتابی» (کارگردان: حسن بنی هاشمی) برای «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان»
آغاز زندگی مشترک با شهلا فاطمی در دیماه ۱۳۵۳.
· 1354
ساخت و تنظیم موسیقی ترانهی «خیال اشرافی» (شعر: مسعود کیمیایی، صدا: گیتی) و ضبط آن در لندن
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم کوتاه «پسر شرقی» و تدوین این فیلم (کارگردان: مسعود کیمیایی) برای «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان»
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم «طوطی» (کارگردان: زکریا هاشمی)؛ به کارگیری ترانه برای موسیقی متن این فیلم (کلام: برگرفته از دو رباعی باباطاهر، صدا: بیژن مفید)
تنظیم دیگری از موسیقی ترانهی «از تو تنها شدم»؛
اسفندیار منفردزاده: «شنیدن ترانهی “از تو تنها شدم” با شعر زیبای فرهاد شیبانی و همراهی نغمهای لطیف ساخته و پرداختهی فریدون شهبازیان در نخستین اجرای بسیار زیبای آن با صدای بیبدیل سیمین غانم برای من انگیزهای شد تا برای سپاسگزاری از سه زیباییآفرین این اثر، با رنگی دیگر زیبایی اثر را بازتاب دهم، باشد تا خطی به تأیید زیر این نوشتهی عاشقانه کشیده باشم، نه هیچ سخنی دیگر»
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم «غزل» (کارگردان: مسعود کیمیایی)
1355
کارگردانی و تدوین فیلم کوتاه «بهارک» برای «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان» (داستان این فیلم اقتباس پرویز دوایی از داستانهای قدیمی ایرانی بود.)
رهبری ارکستر «دانشجویان دانشگاه تهران» برای اجرای دوبارهی اپرای «فتح بابل» در مراسم آغاز سال تحصیلی (۱۳۵۵-۱۳۵۶) به دعوت دکتر رضا ناروند
تنظیم دوبارهی موسیقی ترانهی «گنجیشگک اشیمشی» برای اجرایی دیگر با صدای فرهاد.
ساخت و تنظیم موسیقی ترانهی «کودکانه» (شعر: شهیار قنبری، صدا: فرهاد) و طراحی جلد کاست آن.
ساخت و تنظیم موسیقی ترانهی «گریه» (شعر: فرهاد شیبانی، صدا: گیتی)
· 1356
مدیریت تولید فیلم «سفر سنگ» (کارگردان: مسعود کیمیایی)
تنظیم و ضبط تصنیف قدیمی «مشروطه»، (ترانهسُرا (شعر و آهنگ): عارف قزوینی، صدا: گیتی پاشایی)، طراحی جلد کاست آن.
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم «ماهیها در خاک میمیرند» (کارگردان: فرزان دلجو و امیرمجاهد)؛ به کارگیری ترانهی «سقف» برای موسیقی متن این فیلم (شعر: ایرج جنتی عطایی، صدا: فرهاد)
ساخت و تنظیم موسیقی ترانهی «ما را مطلب» (شعر: فرهاد شیبانی، صدا: ستار)؛ این ترانه پس از انقلاب در آلبوم «ایران ایران» ستار منتشر شد.
ساخت و تنظیم موسیقی ترانهی «شبهای تهرون» (شعر: فرهاد شیبانی، صدا: سوسن)، طراحی جلد کاست آن
ساخت و تنظیم موسیقی ترانهی «اسب چوبی»(شعر: فرهاد شیبانی) موسیقی این ترانه ضبط، ولی ضبط صدای خوانندهی آن (حمیرا) ممکن نشد.
تنظیم دوبارهی موسیقی ترانهی «شبانه ۲» برای اجرای شعری تازه از شهیار قنبری روی موسیقی این ترانه و ضبط آن با صدای گوگوش که تاکنون منتشر نشده است.
· 1357
ساخت موسیقی ترانهی «مرا نترسان دوست» (شعر: شهیار قنبری)؛ امکان ضبط آن با صدای ابی ممکن نشد.
این ترانه در سال 1359 به خواست شهیار قنبری، توسط سروژ تنظیم و با صدای شهیار قنبری ضبط و سال ۱۳۶۰ در آلبوم «اگر همه شاعر بودند» (پیشمرگانهها) منتشر شد.
تنظیم موسیقی و ضبط ترانهی «شبانه ۲» با صدای فرهاد در شهریور ۱۳۵۷ ممکن شد.
تنظیم موسیقی و ضبط دوبارهی موسیقی ترانهی «جمعه» (شعر: شهیار قنبری، صدا: فرهاد) به مناسبت «جمعه ۱۷ شهریور» با نام «جمعه برای جمعه»
طراحی جلد کاست آلبوم «جمعه برای جمعه» و «شبانه۲».
ساخت موسیقی ترانهی «نجواها» (شعر: شهیار قنبری، صدا: فرهاد) که امکان تنظیم موسیقی و ضبط آن با صدای فرهاد پیش نیامد.
این ترانه یکسال بعد در غیاب منفردزاده و شهیار قنبری، با افزوده شدن پیشدرآمدی برگرفته از سرود «خمینی ای امام»، با نوازندگی و صدای فرهاد ضبط و توسط اردلان سرفراز در آلبومی به نام «برگ زرد» – که فضایی متضاد با مفاهیم ترانهی «نجواها» داشت- در ایران منتشر شد. افزوده شدن این پیشدرآمد، باعث رنجش شهیار قنبری و اسفندیار منفردزاده گردید.
ساخت و تنظیم موسیقی سرود «جمهوری» یا «سرودآوران سپیده» (شعر: سیاوش کسرایی) و ضبط جمعخوانی آن
ساخت و تنظیم موسیقی سرود «کارگر» (کلام: ابوالقاسم لاهوتی) و ضبط جمعخوانی آن
ساخت و تنظیم موسیقی سرود «بهاران خجسته باد» و ضبط جمعخوانی آن؛
پس از نومیدی از یافتن نواهای دهان به دهانگشته از آنچه که کرامت دانشیان در «اوین» با این شعر زمزمه میکرد، ناگزیر منفردزاده خود موسیقی این سرود را ساخت.
پخش بلادرنگ و مناسب این سرود در نوزدهم بهمنِ پنجاه و هفت، در مدرسهی عالی «سینما- تلویزیون» و اعلام آن به نام کرامت دانشیان.
در سالهای بعد مشخص شد که شعر این سرود بخش کوتاهی از شعری بلند، سرودهی عبدالله بهزادیست که برای پاتریس لومومبا سروده بوده است.
ساخت و تنظیم موسیقی ترانهی «وحدت» (شعر: سیاوش کسرایی، صدا: فرهاد)
· 1358
خردادماه: کوچ از ایران به دلیل ممنوعیت دگراندیشی و آزادیهای سیاسی؛ دریافت ویزای آمریکا در یونان، پرواز به نیویورک و سپس اقامت در لوسآنجلس
نوازندگی در کاباره «کلبه» لسآنجلس همراه با کاظم عالمی و کامبیز روشنروان برای گذران زندگی
ساخت و تنظیم موسیقی سرود «من کارگرم» (کلام: منسوب به سعید سلطانپور) و ضبط جمعخوانی آن با صدای ُکنشگران سیاسی لسآنجلس
· 1359
تولد فرزند اول، بیبی ناز، سپتامبر 1980
مشارکت و راهاندازی لابراتوار چاپ عکس، برای تأمین هزینهی زندگی
تشکیل گروه همنوازان موسیقی ایرانی به نام «عشاق»، همراه با کاظم عالمی، حسن بشیری، مجتبا خوشضمیر، رضا ترشیزی، مرتضا ورزی، اسماعیل تهرانی و کاظم رزازان، برای روشن ماندن شمع موسیقی کلاسیک ایرانی و دهها اجرا در سرتاسر آمریکا.
· 1360
ساخت و تنظیم موسیقی بر شعر «پریا» سرودهی احمد شاملو، به قصد اجرا با صدای ابی که نارضایی پدر همسر او مانع ضبط این ترانه شد. (سرهنگ مقدادی شعر «پریا» را «شعر کمونیستها» میدانست.)
1361
تولد فرزند دوم، صنم، دسامبر 1982
بداههنوازی عود همراه با بداههخوانی بیژن مفید در ضبط ترانهی «ستارخان»، برای پایان نمایش «شهر قصه».
· 1365
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم کوتاه «چند جملهی ساده» (کارگردان: رضا علامهزاده)
· 1366
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم بلند آمریکایی- ایرانیِ«چهرهی دشمن» (کارگردان: حسن ایلداری)
1367
ساخت و تنظیم موسیقی ترانهی «نمیدانم» (شعر: مولانا، صدا: شکیلا) که پخش آن با سلیقهی منفردزاده ممکن نشد.
· 1368
ساخت و تنظیم موسیقی برای شعرخوانی اسماعیل خویی
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم «مهمانان هتل آستوریا» (کارگردان: رضا علامهزاده)، به کارگیری ترانه برای موسیقی متن این فیلم (شعر: مولانا، صدا: زویا ثابت)
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم مستند «شب بعد از انقلاب» (کارگردان: رضا علامهزاده)، اجرای دوبارهی سرود «بهاران خجسته باد» برای موسیقی متن این فیلم.
· 1370
ساخت و تنظیم موسیقی متن نمایش «مرگ یزدگرد»، کارِ محمود هاشمی (نوشتهی بهرام بیضایی)
ساخت و تنظیم موسیقی متن نمایش «رستمی دیگر، اسفندیاری دیگر»، کارِ ایرج جنتی عطایی.
· 1371
تنظیم موسیقی ترانهی محلی «میرزا کوچک خان» و ضبط آن با گروه «عشاق» و صدای زویا ثابت
ساخت و تنظیم موسیقی متن برای روایت شنیداری «قصههای ایرانی» با صدای بهروز وثوقی و همراهی مرتضا میرآفتابی و نشر آن.
1373
ساخت و تنظیم موسیقی برای شعرخوانی منوچهر آتشی (شعرهای «تامل تهمتن بر منازل» و «ظهور»)
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم مستند «جنایت مقدس» (کارگردان: رضا علامهزاده)
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم مستند «شعر عمل است» (کارگردان: رضا علامهزاده)
ساخت و تنظیم موسیقی ترانههای «پریا» (شعر: احمدشاملو)، «طلوع کن» (شعر: ایرج جنتی عطایی)، «بشکن» (شعر: حسین سماکار) و «هلا» (شعر: مینا اسدی) برای صدای ابی به دعوت شرکت «آونگ». ترانههای «طلوع کن»، «بشکن» و «هلا» بدون رضایت آهنگساز با تنظیم به سلیقهی شهرام آذر ضبط و انتشار یافت. بخشهایی از نسخه تمرینی پریا نیز با صدای ابی، غیرمجاز دست به دست شد.
· 1374
ساخت و تنظیم موسیقی ترانههای «بهار» (شعر: فریدون مشیری) و «فصلی دوباره» (شعر: امیر فرخ تجلی) و ضبط آنها با صدای داریوش و انتشار در آلبوم «آشفتهبازار»
ساخت و تنظیم موسیقی ترانهی «سنگسار» (شعر: اردلان سرفراز، صدا: رامش)
ساخت و تنظیم موسیقی متن نمایش «پروانهای در مشت»، کارِ ایرج جنتی عطایی
1376
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم مستند «موج و آرامش» (کارگردان: رضا علامهزاده)
· 1379
کوچ دوم: از لوسآنجلس به سوئد، همسری با فرنگیس کهندانی و زندگی با او همراه دو فرزندش؛ دلارام منفردزاده 14 ساله و آرش 26 ساله.
· 1380
ساخت و تنظیم موسیقی روی شعری از مولانا «بی همگان به سر شود»، ضبط ترانههای «طلوع کن»، «هلا» و «بشکن» و «پریا» با نرم افزارهای کامپیوتری و صدای سالار
کارگردانی و تدوین نماهنگ «پریا» در چهار قسمت، به کمک تصویربرداری داوطلبانهی عباس سماکار.
· 1381
تنظیم دوبارهی موسیقی ترانهی متن فیلم «طوطی» (سرم چون گویی در میدون بگرده) و ضبط آن با صدای خود برای نمایش «مصدق» (کارگردان: رضا علامهزاده)
· 1385
ساخت و تنظیم موسیقی ترانهی «بزن آتش» (شعر: شهریار دادور)، ضبط با صدای حسام، سپس با صدای عارف و پیشکش آن به «جنبش زنان ایران»
1387
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم مستند «شاهدان چشمبندزده» (کارگردان: رضا علامهزاده)
· 1388
ساخت و تنظیم موسیقی ترانهی «سکوت» (شعر: پویان مقدسی، صدا: گلشیفته فراهانی) در حمایت از جنبش «سبز-رنگارنگ» مردم ایران در سال ۱۳۸۸
· 1390
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم مستند «تابوی ایرانی» (کارگردان: رضا علامهزاده)، به کارگیری ترانهی «آی آدمها» برای موسیقی متن فیلم (شعر: فریدون مشیری، صدا: داریوش)
· 1395
ساخت و تنظیم موسیقی متن فیلم مستند «با من از دریا بگو» (کارگردان: رضا علامهزاده)
1396
تنظیم و ضبط موسیقی ترانهی «نازلی» که اجرای آن در سال ۱۳۹۶ ممکن شد؛ بعد از ارسال نتنوشتههایش بر این شعر با نظارت ضبط علی موثقی و صدابرداری و صداپردازی حمیدرضا آداب، با آوازخوانی امیر بقراطی و شعرخوانی بهروز رضوی ضبط و از راه شبکه های اجتماعی منتشر شد.
· 1398
مهاجرت سوم: از سرگیری زندگی در لسآنجلس
امید به مهاجرت چهارم به میهن.
بنیاد میراث پاسارگاد