اسفندیار منفرد زاده شخصیت سال 1400

آقای اسفندیار منفردزاده
برنده جایزه نوروز بنیاد میراث پاسارگاد
به عنوان بهترین شخصیت سال 2021 ـ 1400
در رشته ی هنر

اسفندیار منفردزاده، موسیقیدان، آهنگساز، و سازنده موزیک متن فیلم، جایزه نوروز بهترین شخصیت سال در رشته هنر را دریافت کرده اند به خاطر:

ـ سال ها تلاش برای به دست آوردن جایگاهی متفاوت و یگانه درموسیقی مدرن ایران

ـ ابتکارهای بدیع در ساختن موسیقی متن فیلم، با معیارهای سینمای پیشرفته جهان

ـ انتخاب شعرهایی تفکر برانگیز و ساختن موسیقی آن ها

ـ باور به هویت ایرانی داشتن موسیقی، چه برای فیلم و چه برای ترانه، و پایبند بودن به آن

ـ نگاه روشن و انسانمدار به مسایل حقوق بشری، به ويژه در ارتباط با آزادی زنان و زندانیان سیاسی

ـ ساختن اولین موسیقی «روز کوروش»، بلافاصله پس از پیشنهاد «روز کوروش بزرگ» از سوی بنیاد میراث پاسارگاد

*****

اسفندیار منفردزاده را می توان محبوب ترین و اثرگذارترین موسیقدان ایران معاصر دانست. او بیش از شصت سال است که مشهورترین و ماندگارترین کارها را در زمینه ی موسیقی مدرن ایرانی ارائه داده است. در تمام این سال ها، آثار او با این که شباهتی به موسیقی «متداول» روز ندارد، به سرعت توجه همگانی و به ويژه جوان ها را جلب کرده است. شاید یکی از دلایل موفقیت منفردزاده  انتخاب شعرهایی به قول خودش (تفکربرانگیز) بوده باشد. شعرهایی که کاملا در ارتباط با مسایل یک انسان امروزی ست و نه برگرفته از عوالم و خیالات قرون وسطایی. فراتر از آن موسیقی منفردزاده با همه ی لطافت ها و تلنگرهای عاطفی اش، و با این که «هویتی ایرانی» دارد، پرقدرت، امروزی و مدرن است.

منفردزاده علاوه بر بوجود آوردن آثاری ماندگار در ارتباط با موسیقی مدرن ایرانی، مبتکر موسیقی متن فیلم در ایران نیز بوده است.

موسیقی متن فیلم در ایران تا قبل از سال /19551333 همچون دوران فیلم صامت فقط آهنگی را همراه فیلم نواختن بود، بدون آن که هیچ ربطی با موضوع فیلم، زبان فیلم و یا سبک فیلم داشته باشد. فیلم برای خودش بود و موسیقی برای خودش.

در سال 1333 موسیقیدان برجسته، استاد مرتضی حنانه که با سینما آشنایی هایی داشت، چند موسیقی متن برای قسمت هایی از چند فیلم ساخت، اما همچنان موسیقی متن فیلم در ایران، به عنوان بخشی از فیلم حس یا شناخته نشده بود.

در سال 1348/ 1970 اسفندیار منفرد زاده، پس از ساختن چند آهنگ و موسیقی برای بخش هایی از چند فیلم سینمایی، اولین موسیقی کامل متن را برای فیلم قیصر ساخت.

موسیقی متن فیلم قیصر چنان اثری بر منتقدین سینمایی و تماشاچیان گذاشت که برخی موفقیت فیلم را بیشتر مدیون کار موسیقیایی منفردزاده می دانستند تا کارگردانی و سناریوی فیلم. موسیقی متن فیلم قیصر اولین جایزه موسیقی متن فیلم در ایران را گرفت.

یکی دیگر از کارهای ابتکاری منفردزاده استفاده از ترانه در متن موسیقی فیلم بود چیزی که تا آنزمان در ایران سابقه نداشت. او این کار را در موسیقی متن بعدی اش که برای«رضا موتوری»بود انجام داد و در چند فیلم دیگر.

از آن پس تا وقتی منفرد زاده در ایران بود، برای ده ها فیلم موسیقی متن ساخت و جوایز دیگری نیز گرفت.

نام منفردزاده به عنوان سازنده ی موسیقی متن، به اعتبار و فروش هر فیلمی کمک می کرد. و هنوز که هنوز است، پس از چهل ودو سال دوری از ایران،  هیچ موسیقدانی چه در ایران و چه در خارج نتوانسته محبوبیت و جایگاهی را که او به عنوان سازنده موسیقی متن فیلم داشت به دست آورد.

منفردزاده با این که خود از منتقدین حکومت شاه بود پس از انقلاب اسلامی نتوانست  آزار دگراندیشان، نبود آزادی های فرهنگی و سیاسی و مشکلات دیگری را که حکومت اسلامی آفریده بود را تحمل کند و یک سال پس از انقلاب در اوج محبوبیت، و شهرت ایرانی را که عاشقانه دوست داشت ترک گفت.

در این مدت، با همه ی تلاش هایی که برای بارگرداندن او به ایران انجام شده، هیچ گاه به ایران نرفت. و همچنان به عنوان یک هنرمند پیشرو و آزادی خواه، و بدون این که به هیچ حزب و گروه سیاسی بپیوندد، در کنار معترضین حکومت اسلامی برای آزادی ایران و ایرانی ایستاده است.

او تا وقتی در ایران بود برای بیش از صد شعر آهنگ ساخت که بیشتر آن ها از مشهورترین آهنگ های روز شدند. در دوران تبعید نیز، با همه ی مشکلاتی که برای یک هنرمند مستقل وجوددارد، او توانسته که چندین اثر با ارزش بوجود آورد.

تازه ترین اثر او که چندین ماه است روی آن کار شده، همین روزها به بازار خواهد آمد.

آقای اسفندیار منفردزاده بهترین شخصیت سال 1340 ـ2021

آقای اسفندیار منفردزاده بهترین شخصیت سال در رشته هنر

گفته ها و نوشته ها درباره اسفندیار منفردزاده

زندگینامه آقای اسفندیار منفردزاده

برخی از کارهای آقای اسفندیار منفردزاده

برخی از عکس های آقای اسفندیار منفردزاده

خبرها و مطالب مربوط به جایزه بنیاد میراث پاسارگاد به زبان انگلیسی

بنیاد میراث پاسارگاد

Read Previous

مشارکت سیاسی برابر زنان، تکامل دموکراسی است ـ شهلا عبقری

Read Next

به نظر شما چه چیز در چهارشنبه سوری وجود دارد که حکومت اسلامی آن را برنمی تابد؟